Walnut Cookies (核桃酥) – Bake With Yen

Delivery every Tuesday & Friday only

Walnut Cookies (核桃酥)

Posted by Hello BWY on

Walnut cookies

INGREDIENTS:

  • 250gm BWY Biscuit Flour
  • 70gm walnut (toasted & coarsely chopped)
  • 100gm corn oil
  • 75gm castor sugar
  • 1/2tsp baking soda
  • 1nos egg
  • black sesame
  • 1nos egg (for egg wash)

METHOD:

  1. Ayak tepung biskut dan serbuk penaik, ketepikan.
  2. Dalam satu mangkuk besar, putar minyak dengan telur sehingga kembang.
  3. Masukkan gula dan putar sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung perlahan-lahan dan guna spatula gaul sehingga sebati. Masukkan walnut, gaul sehingga sebati.
  5. Gaul sehingga adunan menjadi doh yang lembut.
  6. Bahagikan doh kepada bebola, 30gm sebiji. Susun di atas loyang yang telah dilapikkan dengan kertas minyak.
  7. Guna tangan leperkan bebola doh. Sapukan permukaan dengan telur. Taburkan bijan hitam.
  8. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaksan pada suhu 180°C selama 15 minit.

Share this post



← Older Post Newer Post →


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published.